WijnSpijs Wandeling Haarlem 2017 herfsteditie

De WijnSpijs Wandeling in Haarlem is altijd snel uitverkocht, belangrijk om dus op tijd kaarten te scoren! Eén van de leuke dingen van de WijnSpijs Wandeling is dan ook de voorpret. Je weet al lang van te voren wanneer het is en welke restaurants er mee gaan doen. Daarom fantaseren wij van te voren over wat er op de borden zal komen. Zit er dit keer weer een ultieme wijnspijs combinatie bij en bij welk restaurant zou dat zijn? Zal er meer vis of vlees zijn en zal er een restaurant zijn dat een vegetarisch gerecht maakt? In onze top 3 staat tot nu toe: Toujours met tonijn en pulpo plus Astrolabe Riesling, Spaarne66’s kalfstartaar met piccalilly en de blanc de noir van Gustav en het African spiced fondant taartje met chewy naantjes van Specktakel. We zijn heel benieuwd of er een nieuw hoogtepunt kan worden toegevoegd in deze reeks. Er doen in ieder geval veel restaurants mee die wij nog niet eerder hebben bezocht, leuk!

Dit jaar kwam er voor ons een nieuw element bij, het digitale kaartje. Afgelopen jaren kreeg je een leuke strippenkaart thuis gestuurd met een boekje en wat andere leuke dingetjes die bijdragen aan de WijnSpijs beleving. Vandaag de dag, heel logisch, heeft WijnSpijs dat geautomatiseerd en gedigitaliseerd. De optie dat je met vrienden samen kunt lopen – ook voor de restaurants duidelijk qua planning – is een fijne toevoeging. Je kunt nu op een later moment je ticket kopen en “aanhaken” bij de vrienden die al eerder een ticket hebben gekocht. Dit doe je heel eenvoudig door het reserveringsnummer van je vriend(in) bij je bestelling in te geven voor het afrekenen. Voor ons verloopt het proces niet in 1 keer heel soepel, daarom nemen we contact op met WijnSpijs en binnen 24 uur is het opgelost. Super service en snel afgehandeld! Daar kan menig bedrijf nog een voorbeeld aan nemen. Dan nu waar het echt om gaat, de wijnspijs ervaring en wandeling!

We starten ons rondje bij Bistrobar Indonesia, voorheen The Gin Sum Club. We zijn weer onder de indruk van hoe mooi de zaak eruit ziet, ook in de nieuwe stijl. De akoestiek lijkt aanzienlijk beter en we voelen ons welkom. Op ons bordje Ajam Jambu Mete (kip-cashew), een klassiek Indonesisch gerecht met een moderne twist. De kip met crumble van cashew is krokant, heeft een smaakvol sausje van oester en tamarinde en wordt geserveerd met nasi koening, feestelijk gele rijst. Lekker! Bij het gerecht wordt een Zuid-Afrikaanse chardonnay-pinot noir geschonken op dezelfde wijze gemaakt als normaal de champagne, alleen dan zonder de tweede gisting op de fles en dus geen bubbel. De wijn is van het huis Boschendal, met in de fles een mooie rosé blush. De wijnspijs combinatie is OK, de wijn is aan de frisse kant voor het gerecht. Klein puntje voor verbetering is het goed schoonmaken van de borden (zie foto). Verder leuke en frisse zaak waar we zeker binnenkort een uitgebreide nieuwe stijl Indische rijsttafel zullen gaan eten.

Bistrobar Indonesia

Voor de 2e stop moeten we een behoorlijk eind lopen maar het is de moeite waard! Frisk aan het Spaarne is sinds kort geopend en we worden heel vriendelijk ontvangen bij de voordeur. Men heeft er duidelijk zin in en dat maakt ons blij. Absolute USP is het prachtige uitzicht op het Spaarne. Het restaurant heeft de indeling en aankleding consequent in Scandinavische stijl doorgevoerd. We spieken op de kaart (van zure haring tot venkelsoep) – leuk! Wij halen hierdoor wat herinneringen van onze reis naar IJsland op. Het couvert ziet er prachtig uit, met hoera! gerookte sint jakobsschelp, roze peperkorrels, gepekelde komkommer, groene kruidenolie en heel verrassend geitenkaascrème, geserveerd met een Negro Arneis (leuk detail: een huis dat we zelf bezocht hebben in Piemonte, Italië). Het gerecht heeft alles wat je kunt wensen: romig, knappertje, hartig, zoet, subtiele kruiden en de roze peperkorrel maakt de wijn spannender en accentueert het bittertje in de wijn. De roze peperkorrel heeft dezelfde kleur als de lippenstift van de zeer vriendelijke vrouwelijke bediening. Toeval bestaat niet.

Frisk

Bij Morris mogen we aan één van de grote robuuste tafels plaatsnemen. We aten hier al eerder en hebben toen een mooi stuk picanha gegeten. Voor dit rondje is er ook gekozen voor een stukje picanha, wat vanaf de BBQ zeer smaakvol is met hierbij wat knapperig zuur ter compensatie van de rijke smaken van het vlees en de saus. Bij de picanha krijgen we een stevige Spaanse Temperanillo te drinken. Duidelijke keuze bij het gerechtje en tijdens het uitserveren horen we dat de wijn ook gebruikt is voor de saus. Leuk detail. Wellicht een ietwat simpel gerecht, maar zeker smakelijk!

Morris

De alternatieve optie is een heerlijke rotolo (pastagerecht dat lijkt op cannelloni, red.) met groente, ricotta, feta en een blaadje basilicum met daarbij een unwooded chenin blanc van het Zuid-Afrikaanse huis Raaks, die lekker is bij het romige van de rotolo.

Morris

Op naar Fishbar Monk. Recent hebben we hier voor het eerst gegeten en dat was een hele positieve ervaring, we kijken er dan ook naar uit. Eerlijk gezegd valt het dit keer tegen… De oesterbar en ruimte waar vorige keer alle vis lag uitgestald is niet gevuld en daarmee missen we een stukje sfeer. Het gerechtje is zeeduivel in parmaham (lijkt al een tijdje te staan) en een saffraanmayonaise, die lichtelijk ontbindt op het bord. De vino verde van Muros Antigos past qua ziltigheid prima bij een visgerecht.

Monk

Tijd voor Petossi! Brabants voor boerenkoolstamppot, maar in de volksmond wordt het woord ook gebruikt als uitdrukking voor: lekker gekookt 🙂 In de keuken staat Bart van Berkel, de winnaar van Masterchef. Dat belooft wat. We krijgen wederom een Zuid-Afrikaanse wijn ingeschonken, dit keer een Gewürzstramiener van Bergsight, een hele expressieve wijn met veel lychees en jasmijn in de neus. We vragen ons af hoe deze uitgesproken wijn gecombineerd gaat worden. Er wordt bloemkool op diverse manieren geserveerd: met vandouvan, een bloemkoolcrème, een crème van romanesco en bloemkool gezuurd met lavendel. Als topping crumble van quinoa en aan tafel wordt er 24 maanden gerijpte boerenkaas over het gerecht geschaafd. We zijn benieuwd! De wijnspijs combinatie is werkelijk briljant. De wijn wordt milder, het gerecht wordt spannender door de wijn en we proeven ineens een lekker zuurtje dat ons aan zuurstok doet denken. Bart, geen idee of we het woord nu op de juiste manier gebruiken maar: petossi!!

Petossi

Het laatste restaurant voor ons is Diga. Mooi en gezellig ingericht met onder andere een wijnkamer, die er chique uit ziet en een open keuken waar we aantrekkelijke dingen (taartjes met merengue!) voorbij zien komen. We krijgen yellowtail tonijn met mini-courgette, tomaatjes, gepofte quinoa, artisjok en wat zwarte olijf. Als wijn een koperkleurige pinot grigio van Valentino Betussi. Kwalitatief gerecht met milde smaken en structuren, met een prima wijn. Qua volgorde hadden we dit gerecht graag eerder in de wandeling gegeten, nu missen we een niet alledaagse twist.

Diga

Voor ons is deze editie Petossi de beste in deze wandeling én toevoeging aan onze absolute “best of’s” van alle wandelingen waar wij aan mee hebben gedaan. Eervolle vermelding verder is zeker voor nieuwkomer Frisk aan het Spaarne!

Websites van de deelnemende restaurants:

Voor meer informatie over Wijn Spijs Wandelingen: Wijnspijs.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *