Verduiveld verrassend Fishbar Monk

Van dezelfde eigenaar als de buurman de Roast Chicken Bar en met eenzelfde soort concept is deze zomer Fishbar Monk geopend, op de plek waar voorheen Wijn&Ko zat. Natuurlijk is het hier vis wat de klok slaat!
Buiten heeft het restaurant een lekker terras waar je ‘s middags goed in het zonnetje kunt zitten. Tegen de avond verdwijnt de septemberzon en we verkassen voor ons diner daarom naar binnen. Een straf is dat allerminst, binnen is het sfeervol en gezellig aangekleed: een grote drankenbar met verse oesters voorin, een bar waar je ook gezellig aan kunt eten.

Oesters bij Fishbar Monk

Helemaal achterin een grote visbar waar je je vis zelf kunt uitzoeken – wat een plaatje. Mooi om de producten zo centraal te zien, we kunnen ons voorstellen dat men er trots op is.

Visbar Monk

Bij binnenkomst worden we vriendelijk geholpen en te woord gestaan. Heel druk is het op dat moment nog niet dus we kunnen vrij een plek uitzoeken. We kiezen ervoor om lekker een tafeltje aan de rand te nemen waarbij de een op de bank kan zitten en de ander op een stoel, voor ieder wat wils.

Na het bekijken van de kaart zien we dat ook hier het share concept wordt toegepast. Op basis van de prijs kun je zien hoe groot je het hapje moet inschatten, meestal tussen voor- en hoofdgerecht in qua portiegrootte en een aantal hoofdgerechten. De kleinere gangen zitten rond de 10 euro en een hoofdgerecht zit daarboven. Op de kaart vinden we gefrituurde chipirones & calamares. Dit doet ons denken aan Spaanse taferelen en daar hebben we zin in. Verder zien we tot onze blije verrassing gegratineerde scheermesjes staan en ook die bestellen we.
De wijnkaart ontsnapt natuurlijk niet aan onze aandacht. Hier zien we een klein kaartje met wijnen per glas en een iets grotere selectie voor wijnen per fles. Er staan leuke wijnen tussen die goed gaan passen bij de visgerechten. Vandaag kiezen wij voor een stuivige en ietwat groene Grüner Veltliner uit Oostenrijk waarvan we denken dat die goed zou kunnen passen bij de schaal en schelpdieren die we gekozen hebben.

Calamaris en Schermessen
De gefrituurde chipirones en calamares hebben een lekker dun en krokant jasje. Precies zoals we ze herinneren als in Spanje. Niet te vet en goed op smaak. Het daarbij geserveerde ravigotte sausje is minder spannend maar zeker niet verkeerd. Beetje citroensap sprenkelen we eroverheen en wanen ons op een zonnig terras tijdens onze vakantie in Spanje.

De scheermesjes zijn lekker stevig en zeer smaakvol. De Italiaanse geraspte en gegratineerde kaas met zijn wat ziltige zoute smaak past er prima bij. Lekker gerecht en zeker weer eens wat anders!

Na dit smaakvolle voorgerecht kijken we uit naar onze tweede gang: pulpo en schelpen.

Octopus en Schelpen

Bij de pulpo wordt normaliter risotto geserveerd maar voor deze keer wilden we dit graag vervangen door de venkelsalade. Geen enkel probleem, fijn! De pulpo is een droom: goed zacht en mals, de smaak van de grill op de pulpo is precies goed en complimenteert het geheel. De venkelsalade is op smaak gebracht met de nodige knoflook en maakt het gerecht net wat lichter verteerbaar dan de risotto, denken wij. Qua wijn blijven we bij de Grüner Veltliner.

Dan de schelpen – verschillende soorten – gebakken in knoflookolie en gereserveerd met visbouillon. Mosselen, vongele en scheermesjes, een bord met mooie pure smaken, waarbij de kwaliteit dan extra spannend is: hoe vers en kwalitatief is de vis? Het smaakt ons goed en dat de vis vers is proeven we duidelijk. We vragen er nog een broodje bij om in de bouillon te dopen en hierbij krijgen we anjovisboter, te gekke bijvangst want superlekker!

Ondanks dat de desserts er aanlokkelijk uit zien slaan we een toetje deze keer af.

Eén ding weten we zeker: wij als visliefhebbers komen hier zeker vaker terug! We zijn niet de enigen, terwijl wij zitten te genieten van de vis horen we regelmatig andere gasten de bediening en de koks complimenteren. Een mooi signaal voor de sfeer en kwaliteit van het eten. Tot Monk!
CuliHaarlem beoordeling (1-10):

  • Bediening: 7,5
  • Voorgerecht: 8
  • Tweede gang: 8
  • Entourage: 7,5
  • Prijs-kwaliteit: 8

Totaalscore: 8

Info restaurant:

Fishbar Monk
Turfmarkt 20
2011 CB Haarlem
www.fishbarmonk.com
023-7271266

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *