Toujours Urban Frenchy Bistro

Toujours is vernieuwd! We aten hier al vaker, omdat we erg blij worden van een aantal elementen in dit restaurant: het thema good food, de gastvrijheid van beide eigenaren en bovenal de “Toujours-twist”, een onderscheidend vermogen of spannend detail in het gerecht wat maakt dat het anders is dan wanneer je het gerecht in een ander restaurant zou bestellen. Mooi voorbeeld is de tuna pastrami die we aten tijdens de WijnSpijs Wandeling, een puur gerecht, met als detail in gin ingelegde komkommer en een dressing van Japanse saus. Voilà, de Toujours-twist.

Het restaurant heeft een restyling ondergaan en daarbij ook een nieuwe naam gekregen: Toujours Urban Frenchy Bistro. We worden uitgenodigd om de nieuwe sfeer te ervaren, leuk! De inrichting heeft veel groen en rauwe elementen zoals koper en doet daardoor een beetje industrieel aan. Als blikvanger de grote bar bij binnenkomst en natuurlijk de open keuken waar koude gerechten bereid worden. De mannen die in de keuken staan hebben er zichtbaar plezier in.

Toujours Urban Frenchy Bistro

We krijgen de nieuwe menu- en wijnkaart aangereikt, die we natuurlijk uitgebreid bekijken, terwijl we een knapperig broodje met dragonboter eten. De Urban Frenchy style is doorvertaald op de kaart: pure gerechten met een Franse oorsprong. Hoewel wij het een wat ongelukkig gekozen woord vinden zien we de horecatrend “downgrading” terug op de kaart: een beperkt aantal gerechten, maar dan wel gerechten waar je als restaurant in uitblinkt. De kaart sluit ook aan bij de trend van vlees (of vis) als centerpiece en grillen en roosteren. We zien onder andere diverse carpaccio’s en tartare, salades en soepen, vlees en vis. In een kader uitgelicht staan de signature dishes die allen bereid zijn op de Mibrasa houtskoolgrill, waaronder lobster en rib roast. Bijzonder is ook de dry aged côte de boeuf. Dit stuk vlees komt uit een zogenaamde vleesrijpkast, die een mooie plek in het restaurant heeft gekregen.

Toujours Urban Frenchy Bistro

De wijnkaart bestaat overwegend uit vergeten Franse wijnen, terug naar de roots van het restaurant! Het Franse thema komt ook hier dus mooi terug. Voor wie minder fan is van Franse wijn staat er ook een tweetal Amerikaanse wijnen op de kaart en is er een en ander buiten de kaart om.

Als voorgerecht kiezen we voor tartare, de klassieke variant en de versie met tonijn. De beef tartare is gemaakt van ossenworst, heeft uiteraard een gepocheerd eitje en kappertjes en wordt geserveerd met een sesam krokant. We drinken er een Luberon bij, een frisse rode wijn met rood fruit en lichte tannines, een blend van syrah en grenache uit de Languedoc. De tartare is stevig gekruid (lekker!) en het zoete van het sesam krokant maakt het voorgerecht – jawel – anders dan anders. Wat een fijne start!

Toujours Urban Frenchy Bistro

De tuna tartare is gemaakt van Tachibe’s tartaar en wordt geserveerd met avocado en kruiden. De eigenaar schenkt ons de bijpassende wijn in, een van de Amerikaanse wijnen op de kaart: een pinot noir van wijnhuis Mirassou. Grappig, deze keuze zien we niet direct aankomen. De pinot noir smaakt cassis-achtig, is kruidig en licht zoetig en we proeven zelfs een beetje krentenbrood. De wijnspijscombi is top! Het pittige van de tonijn (wasabi?) in combinatie met het kruidige van de wijn maakt de wijn zwoeler en zorgt ervoor dat de smaken van het gerecht verlengd worden.

Toujours Urban Frenchy Bistro

De main dishes die we besteld hebben zijn de cod (kabeljauw) en de flank steak (bavette) die van de houtskoolgrill komt, we zijn natuurlijk nieuwsgierig naar deze signature style.

De kabeljauw filet is in sake gemarineerd en wordt geserveerd op een bedje van o.a. paksoy en paddestoelen met een ponzu saus. We drinken er Faugeres bij, een blend van rousanne, grenache blanc en viognier uit de Languedoc. De kabeljauw is zacht en sappig, de sake en ponzu maken de vis uitgesprokener en spannender van smaak. De wijn smaakt er prima bij, we proeven onder andere mandarijn. De bavette met aardappel en groente wordt opgediend met chimichurri- en barbecuesaus. Het vlees is mals en heeft een geroosterd korstje en smaakt een beetje rokerig als effect van de grill. De bijpassende wijn is een Malbec van Ambroise de l’Her, die mooi aansluit bij het rokerige van het vlees. Wat meer voor de hand liggend, de kabeljauw vinden we daarom persoonlijk het lekkerst.

Toujours Urban Frenchy Bistro Toujours Urban Frenchy Bistro

Het dessert stelt ons voor een onmogelijke keuze: we willen alles proeven… Geen probleem voor deze gastvrije mensen en we krijgen met onze tafelgenoten een grand dessert. Op de plank: oreo cheese cake, sticky toffee en key lime pie met wat bolletjes ijs. Daar zit geen woord Frans bij! Het nagerecht is een feest en de sticky toffee de lekkerste ooit geproefd. We drinken een glaasje Petit Vendange bij, met smaken als vanille en abrikoos.

Toujours Urban Frenchy Bistro

We hebben een heerlijke avond gehad. De restyling geeft een andere vibe aan het restaurant, maar het heeft gelukkig nog steeds de Toujours-twist. Toujours Urban Frenchy Bistro: à bientôt!

Info restaurant:
Toujours Urban Frenchy Bistro
Oude Groenmarkt 10-12
2011 HL Haarlem
www.restauranttoujours.nl
023 532 1699

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *