The Gin Sum Club: hip & happening!

There’s a new bee in town! In het oude Rabobank gebouw van Haarlem zit sinds kort The Gin Sum Club. In de aanloop naar de opening hebben we dit restaurant op de voet gevolgd, want hé… wat een intrigerende naam! We proberen namelijk gin tonics lekker te vinden (ze zien er – garden style – zo leuk uit) en dim sums eten, daar houden we al heel lang van. Een combinatie van deze 2 lijkt ons op zijn minst interessant en de foto’s op o.a. Facebook zien er geweldig uit. We hebben dan ook hoge verwachtingen als we op vrijdagavond de Zijlstraat in lopen.

De deuren van de club zijn imposant en wanneer we binnen komen vergapen we ons aan het interieur: donkere tinten meubels en muren, zwarte visgraatvloer, koperen lampen en details, bruin leren fauteuils en bijzondere belichting. Het thema is consequent doorgevoerd en zelfs op de eetstokjes staat TGSC. Wat een mooie zaak! Door de achtergrondmuziek en de verlichting in combinatie met het donkere interieur krijgen we inderdaad het clubgevoel.

The Gin Sum Club

We worden vriendelijk verwelkomd en krijgen de kaart die open geslagen is op het gedeelte gin tonics: een pagina vol met aanbevolen combinaties gin, tonic en toevoegingen. Omdat we zeker geen kenners zijn vragen we om hulp en kiezen voor Van Gogh – Fentimans GT met limoen en jeneverbes en een Nolet Silver Dry – Fevertree Mediterranean GT met perzik en framboos. Op de kaart staan behalve gin tonics ook cocktails en wijn en qua eten natuurlijk de dim sums, daarnaast ook dim sum specials en shared dining gerechten. We bestellen voor de 1e ronde de coquille dumpling “Scallop Shao Mai” en de krokante rijstkoekjes met wakamé en thaise basilicum crème.

The Gin Sum Club

IMG_3991

De GT’s zitten in grote stevige glazen. Persoonlijk vinden we dat dit een beetje ten koste gaat van hoe het drankje eruit ziet. De smaken van de GT’s zijn heel verschillend: met limoen en jeneverbes fris waardoor het bittere van de tonic sterker naar voren komt, de gin tonic met perzik en framboos is juist een beetje zoet. Erg leuk om de diversiteit van de GT’s te vergelijken. We kunnen ons voorstellen dat een liefhebber van GT’s hier helemaal uit zijn dak gaat van alle mogelijkheden. De dimsum met coquille is heerlijk. De rijstkoekjes zijn lekker knapperig en de rijstvulling is zacht, de combinatie met het zilte van de wakamé en het romige van de bascilicum crème een spannend geheel. Dit smaakt absoluut naar meer!

Voor de 2e ronde bestellen we spicy chicken dumpling met kokos, limoenblad en soja dressing en kingcrab gyoza (Japanse dumpling, red.) met chili, koriander en een crème van peterselie en sesam.
The Gin Sum Club
The Gin Sum Club
 De gyoza zijn goed gevuld met krab en hebben door de structuur van de bosuitjes een goede bite. De spicy chicken dumplings zijn qua ingrediënten een wat eenvoudigere combinatie, maar smaken ons ook heel goed.
Na de dim sums bestellen we shared dining gerechten, ongeveer portie klein voorgerecht, te beginnen met het kokosei met king crab en de tong. Het kokosei met king crab wordt geserveerd met passievrucht, bosui, koriander en cashewnoten. Er zit veel kokos in het gerecht en toch is de smaak niet overheersend. We vinden de combinatie met cashewnoten verrassend lekker. Dit gerecht is voor ons typisch fusion food en daar zijn we gek op.
The Gin Sum Club
De tong is lekker stevig en op het bord ook hazelnoot, pompoen, truffel, aardpeer en beurre blanc. De truffel proef je goed en past prima bij het romige van de beurre blanc. Door de pompoen, de truffel en de aardpeer krijgt het gerecht een herfst-tint. We kiezen qua drankje nu voor een voignier (Y series Yalumba), omdat we gokken dat dit een betere combinatie is met het eten dan de gin tonics.
The Gin Sum Club
 Ondertussen is de sfeer in The Gin Sum Club wat veranderd; de lichten zijn anders van kleur en de muziek staat harder. Dat maakt het wat minder makkelijk om foto’s te maken van het eten en ook het praten met elkaar gaat wat moeizamer. Maar we zitten niet voor niets in een club! We bestellen de black angus met parmesan, knoflook, ui, aubergine en artisjok. Het vlees is kort gebakken en heel mals. Het andere en laatste gerecht is zalm met gebakken uitjes, koolrabi, hoisin saus (favoriet! nog nooit zo lekker geproefd) en daarbij… wasabi ijs. De combinatie van zoet, zout, koud en warm, zacht en krokant is heel bijzonder. Als wijn kiezen we voor een Portillo Pinot Noir (lichtzoet, kersen, aardbeien en een beetje peper) en de Yalumba Barossa Old Bush Vine Grenache, met zwart fruit en kruidigheid.

The Gin Sum ClubThe Gin Sum Club

Wij vonden het een leuke avond! De sfeer die in de zeer mooie club is gecreëerd gaf ons het gevoel dat we echt een avond uit zijn geweest. Het eten heeft ons positief verrast, de fusion keuken maakt ons blij en we komen zeker nog een keer terug voor een drankje en dim sums in de fauteuils. We kunnen ons voorstellen dat de liefhebber meer uitleg wil hebben over de kaart en mogelijkheden m.b.t. de GT’s. Wie weet komt dat nog.

Leuk detail dat we jullie niet willen onthouden: beneden bij de toiletten is de oude kluis van het voormalig bankgebouw te bewonderen. En er staat ook een lekkere stoel 🙂

The Gin Sum Club

CuliHaarlem beoordeling (1-10):

  • Bediening: 7
  • Voorgerechten (dim sums): 8
  • Hoofdgerechten (shared dining): 8
  • Entourage: 8,5
  • Prijs-kwaliteit: 6,5 (niet goedkoop, relatief kleine porties maar je betaalt ook voor de sfeer natuurlijk!)

Totaalscore: 7,5

Info restaurant:

The Gin Sum Club
Zijlstraat 49
2011 TK Haarlem
www.tgsc.nl
023 7370080

Update: The Gin Sum Club is sinds Juni 2017 van naam en kaart verandert in de Indonesia Bistrobar in samenwerking met Ron Blaauw.

www.bistrobarindonesia.nl

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *