Taste of Bar & Kitchen Zocher Haarlem

Sinds kort is het restaurant dat bij het Carlton hotel hoort verbouwd tot Bar & Kitchen Zocher. Het lijkt een trend om restaurants en bars die bij hotels horen meer open te stellen voor publiek en wanneer we uitgenodigd worden voor Taste of Zocher gaan we dan ook graag op de uitnodiging in.

Op de site wordt deze spot omschreven als een ontmoetingsplek voor Haarlemmers en internationale gasten. De naam Zocher is met zorg uitgekozen, zo vertelt chef Bastiaan Koenders ons: de Haarlemse familie van (tuin-) architecten Zocher is inspiratiebron. Vader en zoon maakte o.a. een ontwerp voor de inrichting van de Haarlemmerhout, dat overigens niet uitgevoerd werd. Het Haarlemse is ook terug te vinden op de kaart, er wordt veelal gebruik gemaakt van lokale leveranciers en producten die uit Haarlem en directe omgeving komen.

Zocher Haarlem

Bij binnenkomst valt ons direct de open keuken op die zorgt voor een stoere uitstraling en reuring. Goede vibe! Leuk detail: de catch of de day is te bewonderen op een verlichte bak met ijs. Verder veel zitjes en natuurlijk een groot terras buiten. Deze avond is er gekozen voor een informele setting met op diverse plekken proeverijen van de leveranciers van Carlton plus het serveren van kleine gerechtjes van de kaart van Zocher.

Bij ontvangst krijgen we een welkomstcocktail van Bos met rooibos en perzik, die we lekker op het terras opdrinken – het is een warme dag vandaag. Van de vriendelijke bediening krijgen we een aantal gerechtjes opgediend: entrecote met een smaakvolle jus, Zochers garden salade en een hapje met bieten.

Zocher Haarlem

De garden salade bevat o.a. wortel, pastinaak, pompoen en paddestoelen, maar toch heeft een zomers tintje door de frisse dressing. In het andere glaasje: parelcouscous (paars gekleurd door de bieten), verschillende soorten biet en op diverse manieren klaargemaakt met daarbij een zachte geitenkaas. We bestuderen de kaart en herkennen de stijl die Zocher wil neerzetten: stoer en klassiek, no nonsense food van een goede kwaliteit.

Achterin de zaak is voor deze avond een wijnbar gecreëerd, waar de wijnen van de kaart geproefd kunnen worden. Het is een ruime selectie, we moeten keuzes maken! Op aanraden van de sommelier proeven we de Boschendal sauvignon blanc grande cuvée en de blend van chardonnay en pinot noir van hetzelfde Zuid-Afrikaanse wijnhuis, Les Jamelles Vermintino uit de Languedoc en de Beronia Tempranillo uit Spanje. Favoriet is wat ons betreft de chardonnay – pinot noir van Boschendal, een stevige wijn in een bijzondere, bijna koperachtige kleur, met citrus en appel, gecombineerd met rood fruit en de kruidigheid van de pinot noir. Op de kaart staan ook gin tonics en diverse whiskeys maar deze laten we voor wat het is vanavond. Not our cup of tea!

.Zocher Haarlem

We lopen rond in het gedeelte waar de lokale leveranciers hun tastings hebben. Bourgondisch lifestyle heeft een aantal lekkere kazen uitgekozen om te proeven. Onze favoriet van de avond is het geitenkaasje met een laagje as om de kaas heen.

Zocher Haarlem

Olijck heeft ook een standje staan met verschillende worsten uit eigen worstenmakerij, waaronder worsten met plaatselijk bier erin verwerkt. Zo proeven we een worst gemaakt met Mooie Nel IPA van Jopen: een zachte en smeuïge gedroogde worst, waar je het bier inderdaad in terug proeft.

Als afsluiter krijgen we een dessert uit het ijskarretje van lokale ijsheld La Garone, met o.a. frambozenijs. Dat maakt onze avond compleet 🙂 Samengevat vinden we Bar & Kitchen Zocher een leuke ervaring en geeft het Haarlemse tintje op de kaart en met zijn leveranciers net dat extra en onderscheidende vermogen. Daarom: tot Zocher!

Info restaurant:
Baan 7 (Houtplein)
2012 DB Haarlem
The Netherlands
+31 (0)23 531 90 91
www.carlton.nl/square-hotel-haarlem

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *