Coster 52°

In het pand waar voorheen Effen Grijs zat, is in mei een jaar geleden Coster 52° begonnen. De naam van het restaurant is afkomstig van Laurens Janszoon Coster (eeuwenlang beschouwd als uitvinder van de boekdrukkunst en van meneer Coster staat een groot standbeeld op de grote markt) gecombineerd met de breedtegraad van Haarlem. Eerlijk: we lopen regelmatig door de Lange Veerstraat maar zijn nog niet getriggered om in het restaurant te gaan eten. Fast forward naar een vrijdag in maart; op uitnodiging van eigenaren Wouter en Bas stappen we het restaurant binnen. Eerste indruk: wow, wat anders dan bij Effen Grijs! De zaak heeft een flinke metamorfose gehad. Het is er gezellig, hangt een gemoedelijk sfeertje en de bar is uitnodigend.

Na een aperitiefje aan deze bar krijgen we het tafeltje in het nisje voorin het restaurant. Top plek – lekker naar buiten kijken en mooi uitzicht naar de open keuken. We besluiten ons te laten verrassen om zo een goede indruk te krijgen. Op de menukaart staan klassiekers, eetcafé-achtige gerechten en hier en daar wat meer premium gerechten met bijvoorbeeld wild. Wouter vertelt ons dat vanaf april de kaart specifieker “eetcafé” zal worden. Doel: gezellig restaurant en herkenbare gerechten met een leuke twist. We starten met een lekker broodje en een voorgerechtje: ravioli met oesterzwam in truffel/witte wijnsaus.

We drinken er een glaasje Pinot Grigio bij uit Roemenië. Een niet standaard wijn, waar Wouter enthousiast over vertelt. De ravioli is lekker stevig en de saus top, lekker romig en met subtiele smaken. De wijn sluit supergoed aan bij het gerecht en we kijken elkaar blij verrast aan. Dit is niet wat wij associeren met eetcafé, dit is echt wel een beter kalliber! Het volgende gerechtje dat we proeven is een Thaise curry met gamba’s. Stevige kokossoep die prima smaakt bij de Chilense Montes Chardonnay Reserva, een fijne wijn die past bij het zoete en smeuige van de soep.

Daarna eten we 2 verschillende hoofdgerechten die enorm uiteen lopen. Nummer 1: zeebaars op pompoen en wortelcrème. De romige crème van in kokos gekookte pompoen en wortel contrasteert met het aardse van de zeebaars en de peterselie olie. Hierbij drinken we een False bay blend uit ons favoriete Zuid Afrika van Cinsault en Mouvèdre.

Daarna het typische eetcafé gerecht, de kippendij saté, die door henzelf wordt gemarineerd en een eigen recept voor de sate saus. De smaken zijn voor iedereen natuurlijk bekend en de malse en sappige kippendijen saté is inderdaad lekker. (Op de foto 1 saté stokje, bij een normaal gerecht krijg je er meer)

Als afsluiter eten we een kaasplank van de Kaas Kampanje, kaaswinkel in de Barrevoetenstraat van Haarlem met leuke en nieuwe kazen. Hierbij wordt een biertje geschonken omdat deze volgens Wouter perfect bij de kazen zou passen en daarin geven we hem geen ongelijk. Het triple biertje van het IJ in Amsterdam past er goed bij!

Wat ons betreft is Coster 52° bij uitstek de plek om lekker en gezellig aan de bar te borrelen en daarna de trek te stillen in het restaurant, met een goede wijn & maaltijd!

CuliHaarlem beoordeling (1-10):

  • Bediening: 8
  • Gerechten: 7,5
  • Entourage: 8
  • Prijs-kwaliteit: 7,5

Totaalscore: 7,5

Info restaurant:

Coster 52°
Lange veerstraat 20-22
2011 DB Haarlem
www.coster52.nl
023-8442388

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *